Każdy z nas w jakimś stopniu zna się na żywności. I choć świadomość konsumentów nie jest na zbyt wysokim poziomie, można zauważyć pozytywny trend w tym zakresie. Pocieszające jest to, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to co kupuje i dzięki temu wybiera produkty np. zupełnie naturalne zamiast śmieciowych produktów wykonywanych wyłącznie sztucznymi metodami a najczęściej jeszcze przy użyciu do tego celu masy substancji chemicznych.
Nie inaczej jest w przypadku miodu, gdzie spotkać możemy na półkach sklepowych miody sztuczne. Oczywiście nie powinniśmy takiego miodu kupować. Naszym docelowym produktem, który powędruje do koszyka powinien być:
- miód nektarowy,
lub
- miód spadziowy.
Jaka jest różnica między tymi dwoma miodami?
Otóż miód nektarowy to nic innego jak miód wytwarzany przez pszczoły, które znalazły soki na kwiatach. Wówczas gdy pszczoła zbierze nektar z kwiatu akacji – w miodzie otrzymamy więcej zawartości miodu akacjowego. Analogicznie sytuacja ma się do innych rodzajów kwiatów takich jak np. rzepak.
W przypadku miodu spadziowego mamy do czynienia z miodem, który został wyprodukowany przez pszczoły zbierające soki z drzew iglastych lub liściastych.
Ta zasadnicza różnica pozwala nam na weryfikację tego, z jakim rodzajem miodu mamy do czynienia. Oczywiście wytwarzane są również miody mieszane typu nektarowo-spadziowe, które są połączeniem tych dwóch rodzajów miodów.