Przemysł spożywczy jest niezwykle ważną branżą, ponieważ odpowiada za produkcję oraz dostarczanie żywności dla wszystkich ludzi.
Osoby pracujące w zakładach związanych z przemysłem spożywczym narażone są na negatywne działanie występującego hałasu w tych miejscach. Może mieć to niezwykle negatywne skutki dla zdrowia i życia osób przebywających w pobliżu takich miejsc lub pracujących w zakładach pracy w przemyśle spożywczym.
Wyciszanie pomieszczeń, a przemysł spożywczy
Warto wiedzieć, że dbałość o odpowiednie wyciszenie pomieszczeń oraz zakładów pracy leży po stronie pracodawcy. Powinien on zapewnić odpowiednie warunki pracy, w których pracownicy nie będą narażeni na uszkodzenie własnego zdrowia w skutek oddziaływania nadmiernego hałasu w zakładzie pracy. W przemyśle spożywczym duże zakłady produkcyjne wykorzystują maszyny, które produkują nie tylko żywność, ale także spore ilości hałasu.
W przypadku dużych zakładów, miejsca pracy powinny być odpowiednio przygotowane – tak aby hałas wydobywający się z maszyn produkcyjnych był jak najmniej dokuczliwy dla przebywających tam pracowników. Przepisy prawa polskiego ściśle określają zakres hałasu, który jest maksymalnie akceptowalny w zakładach pracy oraz pomieszczeniach biurowych, w których ludzie przebywają przez większość swojego czasu pracy.
Wyciszanie pomieszczeń – o czym należy pamiętać?
Zdecydowanie najważniejszą rzeczą o jakiej należy pamiętać jest wykonanie specjalistycznych pomiarów hałasu, dzięki którym możliwe będzie bezproblemowe zaprojektowanie barier ochronnych oraz wdrożenie systemów, które zapobiegają wytwarzaniu się nadmiernego hałasu. Podczas podejmowania decyzji o analizie akustycznej należy wybrać też profesjonalną firmę, która zajmuje się tą dziedziną.
Specjaliści nie tylko przeprowadzą prawidłowy proces analizy akustycznej, ale także zaprojektują odpowiednie rozwiązania, dzięki którym oddziaływanie hałasu na zdrowie człowieka zostanie zredukowane do możliwego minimum. Specjaliści zajmują się także montażem i budową specjalistycznych barier ochronnych oraz pomieszczeń, które będą mniej wrażliwe na działanie hałasu w branży spożywczej. W dużych zakładach pracy stosuje się bariery wewnątrz zakładów pracy, ale także na zewnątrz na terenach przyległych.
Jak wiadomo, hałas pochodzący z zakładów produkcyjnych może być uciążliwy także dla osób postronnych przebywających w pobliżu takiego zakładu pracy. Z tego względu specjaliści zajmujący się akustyką projektują i montują bariery dźwiękochłonne, które blokują nadmierny hałas, który przedostaje się do środowiska zewnętrznego z zakładu przemysłowego.
Przemysł spożywczy – podstawowe zasady dotyczące hałasu
W przemyśle spożywczym należy zachowywać także zasady i wszelkie normy dotyczące BHP (Bezpieczeństwa i Higieny Pracy). Ze względu na to, że pracownicy produkcyjni mają styczność z pożywieniem muszą mieć aktualne badania sanepidu oraz brak przeciwskazań do obcowania z żywnością. Przemysł spożywczy pomimo produkowania dużej ilości hałasu przez maszyny produkcyjne wciąż się rozwija. Dlatego firmy powinny decydować się na doradztwo specjalistów, którzy analizują hałas wydobywający się z zakładu oraz proponują rozwiązania, które pozwolą zachować jak najniższy poziom hałasu.
Negatywne skutki hałasu w zakładach produkcyjnych
Odnosząc się do negatywnych skutków hałasu w przemyśle spożywczym warto zauważyć, że jego nadmierny poziom, który utrzymuje się przez dłuższy okres czasu może doprowadzać do złego samopoczucia pracowników oraz osób przebywających w pobliżu. Dodatkowo tego typu zjawisko może negatywnie wpływać na efektywność pracowników, a niekiedy nawet frustrację związaną z brakiem chwili spokoju w miejscu pracy.
Aby zapewnić jak najlepszy poziom i komfort pracy pracownikom należy decydować się na cykliczne pomiary akustyki w zakładzie przemysłowym oraz stosowanie najnowszych rozwiązań związanych z redukcją nadmiernego hałasu. Pracownicy produkcyjni muszą przez wiele godzin zajmować miejsce blisko maszyn, które produkują duży hałas, dlatego wysoce istotne jest aby zapewnić im jak najlepsze warunki do pracy, a także ochrony własnego zdrowia. Niestety, ale długotrwały hałas może prowadzić do nieodwracalnych zmian w zdrowiu człowieka.
Do najbardziej niebezpiecznych skutków oddziaływania nadmiernego hałasu zalicza się między innymi uszkodzenie słuchu bądź bóle głowy, które mogą stać się regularne. W skrajnych przypadkach nadmierny hałas może prowadzić do problemów natury psychicznej – dlatego niezwykle ważne jest aby dbać o poziom hałasu w miejscu pracy.